Yavru Yetişkin Köpek Eğitimi Nedir Nasıl Verilir 99 Öneri Yol

Yavru bir köpek sahiplendiniz; fakat onu ne konularda ve nasıl eğiteceğiniz hakkında bir fikriniz yok! İşte tam da size göre bir yazı. Yavru köpeğinizi ne için ve nasıl 10 adımda eğitmelisiniz ?

İlk olarak köpeğiniz daha yavruyken şunu kesinlikle benimsemeli ! O da bu evde bir canlı ve var olan düzeni bozmaya asla hakkı yok ! Bunun için de bu evde onun da uyması gereken kurallar olacak. Köpeğinizin evdeki bireylerle uyum içinde yaşayabilmesi için size yardımcı olacak 10 kural !
1- KÖPEĞİNİZ SİZ NEYE İZİN VERİRSENİZ SADECE ONU YAPACAKTIR !
Eğer siz köpeğinize salonun bütün koltuklarına çıkmasına, yatağınıza girmesine, arabanın her koltuğunda rahatça dolaşmasına ve birilerinin üzerine atlamasına ( kendini sevdirmek için bile olsa ) izin verirseniz; şunu unutmayın ki köpeğiniz yetişkin bir köpek olduğunda bunları engellemek için artık çok geç olacaktır.


Yani köpeğiniz henüz yavruyken koymak istediğiniz kuralları belirleyip, ona göre davranmalısınız. Eğer köpeğiniz küçük ırk bir köpekse, bunlar çok da sorun olmayacaktır. Ama eğer golden veya labrador gibi iri ırk bir köpeğiniz varsa köpeğinizin bir çocuk veya yaşlı bir insanın üzerine atladığını ve sonuçlarını düşünün !

Bu sebeple istemediğiniz bu davranışı yaptığı zaman net ve yüksek sesle ona ‘HAYIR’ deyin veya örneğin bir oyuncakla dikkatini dağıtmaya çalışın. Tabi ki bu konudaki tavrınız kesin ve istikrarlı olmalı. Kesinlikle şiddete başvurmadan, kararlıca O’na hayır’ı öğretmelisiniz.

Tabi ki örneğin köpeğinizin sizinle yatmasından veya koltuklara çıkmasından rahatsız olmuyorsanız, HAYIR kuralını uygulamayabilirsiniz. Fakat bilmelisiniz ki rahatsız olacağınız duruma tepkinizi köpeğiniz henüz küçükken koymassanız, daha sonra bunu engelleyemezsiniz. Burada esas olan rahatsız olduğunuz durumu belirleyip, ona göre ‘hayır’ demenizdir.

2- KARARLARI O DEĞİL, SİZ ALACAKSINIZ !

Yaşamınızda karar veren otorite siz olmalısınız. Oynama zamanı, dolaşmaya çıkma zamanı sizin tarafınızdan belirlenen zamanlarda olmalı. Tabi ki de bu anlamsız bir otorite olmayacak. Bu konuda gözlemci ve açık görüşlü olmalısınız. Örneğin köpeğiniz dolaşmak istemiyorsa, kararı siz verdiniz diye onu zorlayacak değilsiniz. Öncelikle hareketinin nedenini anlamaya çalışın ve kesinlikle ve kesinlikle hayvanınıza saygı duyun. Onu düzenli saatlerde besleyin ve tuvalet ihtiyacı için yine düzenli saatlerde dışarı çıkarın. Unutmayın ki günün bu saatlerini köpeğiniz dört gözle bekliyor. Siz de onun bu bazen sabırsız bekleyişlerini kendi keyfi durumlarınıza göre değiştirmeyin. Düzenli olun ve O’na saygı duyun !


3- ODANIZDA, YATAĞINIZDA VEYA KAPININ EŞİĞİNDE UYUMASINA İZİN VERMEYİN !Bu konuda kesinlikle yumuşak başlı davranmayın. Aynı sizin gibi onun da yatması gereken bir yatağı var. Örneğin köpeğiniz hasta ve size ihtiyacı var. Tabi ki bu gibi istisna durumlarda sorgulamadan onu odanıza alın; ama asla bu durumu bir alışkanlık haline getirmesine izin vermeyin.


4- HOMURDANMALARINA İZİN VERMEYİN !
Bazı durumlarda net bir ‘hayır’ kesinlikle gereklidir. Örneğin köpeğinizin size karşı ne olursa olsun hırlamaya hakkı yoktur. (Burada sizin ona tabii ki saygı duyduğunuzu varsayıyoruz. ) Eğer buna izin verirseniz, unutmayın ki bir sonraki etap ısırmak olacaktır. Bu sebeple kesin bir ‘HAYIR’ bu durumların önüne geçecektir.

5- MAMASINI YEMEKTEN SONRA VERİN !
Köpeğinizin mamasını kendi yemeğinizi yedikten sonra verin ve kesinlikle siz yemek yerken ona mama vermeyin. Eğer bu alışkanlığı köpeğinize henüz yavruyken kazandırmazsanız, her masaya oturuşunuzda ayağınızın dibinden ayrılmayarak ‘ borcunuzu’ sürekli size hatırlatacaktır. Dahası havlamalar eşliğinde yemeğinizi yemek zorunda kalacaksınız. Ayrıca kesinlikle sizin tabağınızdan yemesine izin vermeyin. Unutmayın bu evin herkes için kuralları var ! Siz masanızda yemek yiyorsanız, o da kendi mama kabından kendi mamasını yiyecek !

Kendi yemeğinizden önce onu beslemek de bir çözüm olmayacak, kendi yemeğini yemiş olmasına rağmen, siz yerken yine sizi rahat bırakmayacaktır. Ayrıca siz yemek yerken  size zararsızmış gibi gözükebilecek ara beslemeler onun sağlığı açısından da doğru olmayacaktır.

6- EVDE YALNIZ KALMASINI ÖĞRETİN !
Köpeğinize kesinlikle evde yalnız kalmayı öğretmelisiniz. Evden gidiş ve eve geliş zamanlarınızı dramatikleştirmeyin. Eğer yokluğunuzda eve zarar veriyorsa, onu azarlamayın. Çünkü bu öfkenizi köpeğiniz kendi davranışlarıyla değil, eve gelişinizle özdeşleştirecektir ve bu durum onu rahatsız edecektir. Bu durum da eve gelişiniz onu kaygılandıracak, eve gelişinizden korkacak ve hatta çişini olduğu yere yapmasına neden olacaktır.

7- BASİT KOMUTLARI ALMASINI ÖĞRETİN !
Güvenlik açısından, köpeğiniz en azından iki ana komutu bilmeli. ‘GEL’ ve ‘DUR’ . Aynı zamanda köpeğiniz ‘DİKKAT’ kelimesini de anlamalı. Dikkat kelimesini anlaması onu olası tehlikelerden büyük ölçüde koruyacaktır. Bu komutları her aldığında onu ödüllendirin; fakat yapamadığında da cezalandırmayın.

Köpeğinizi ödüllendireceğinizi zaman da tek heceli ve basit kelimeleri seçin. Öneğin güzel bir davranış sergilediğinde ‘güzel köpek, iyi köpek ‘ demek yerine sadece ‘BRAVO’ demek daha uygun  ve anlaşılır olacaktır.

8- TASMA TAKMAYI ALIŞKANLIK HALİNE GETİRİN !
Köpeğinize öğreteceğiniz en önemli şeylerden biri de dışarıya tasmayla çıkmaya alışmasıdır. Tasmayı ilk kez takacağınız zaman, tasmayı kafasına zorla geçirmeye çalışmayın. Bunun yerine boyundan kolayca bağlanacak ve onu korkutmayacak bir tasma seçin. Tasmanın gevşek olmamasına özen gösterin. Çünkü sokakta bir panik halinde köpeğiniz tasmayı kolayca boynundan çıkarabilir. Aynı zamanda tasmanın çok da sıkı olmaması gerekir. Tasmayı taktığınız zaman boynuyla tasma arasına iki parmağınızı geçirin, rahatça hareket edebiliyorsa sıkılık ölçüsü tamamdır.

9- KÖPEĞİNİZE KARŞI GÖREVLERİNİZİ DÜZENLİ BİR ŞEKİLDE YERİNE GETİRİN !
Köpeğinizin bakımıyla ilgili tüm ayrıntıları veteriner hekiminizden öğrenin. Düzenli olarak göz, kulak temizliğini yapın, tüylerini tarayın ve tırnaklarını kesin.

10- OYUN OYNAYIN !
Oyun, köpeğinizin dengesi açısından sadece yavruyken değil, yetişkinliğinde de çok önemli bir aktivitedir. Bazı oyunlar onun kas gelişimi için önemliyken, bazıları ise  çevikliği ve zekası için önemlidir.
Ayrıca iki farklı türün birlikte oyun oynaması, birbirlerini tanımaları için büyük bir fırsattır.

Profesyonel olarak köpek eğitimi ve köpek oteli hizmeti almak için iletişime geçebilirsiniz. https://petokulu.com/

"Köpek Nasıl Eğitilir?" Diye Merak Edenler İçin Detaylı Bir Köpek Eğitimi Rehberi

Yorumlar

  1. çok güzel bilgiler temel itaat eğitimi evcil hayvanlarınız için çok önemlidir. verdiğiniz bilgiler çok güzel

    YanıtlaSil

Yorum Gönder