Yavru Dostunuzun İlk Günleri

Yavru köpek yaşamının ilk günlerinde neler değerlendirilebilir?

Kukla yavrularını kendin yetiştirdiğin zaman, en sağlıklı ve en sağlam yavruları tanımlamak için yaşamın ilk saatlerinden biliyorsun : Annelerine doğru karar verenler, ilk katılanlar göğüslerinden, annelerinden kopmuş olanlar (birkaç santimetre: saçma deneylere girmemeliyiz!) Hemen annelerine bırakın.
Tüm bu davranışlar çevre veya deneyimlerden etkilenmez: sadece yavruların kalıtsal mirasından kaynaklanırlar. Yavruların canlılığını değerlendirmek (etolojide biyoton) yavruların ağırlığını değerlendirmek için yeterince önemlidir : aslında, yavru köpek kardeşlerinden daha küçük olabilir, çünkü yalnızca rahimde sakıncalı bir pozisyona yerleştirilmiştir.
Biyotonu yüksekse, bu köpek yavrusu çok hızlı bir şekilde iyileşir ve bir ila iki hafta içinde, doğumda "dev" görünen kardeşlerinden daha büyük olur, ancak daha az hayati olabilir.


Biotone, Alman etolog Eberhard Trumler tarafından doğumda yapılacak bir testle incelenmiştir, çünkü yaşamın ilk dakikaları, yavru köpeğin geleceği ile yüzleşeceği tavrı temsil eder. Biotone basit bir puanla değerlendirilir:
1 puan: Yavru, zardan yeni çıkmış, memeyi aramaya başlar, hatta hâlâ bir tutsakken karışmaya başlar;
2 puan: köpek yavrusu faaliyete geçmeden önce inert bir an kalır;
3 puan: köpek yavrusu, anne bedenine ulaşmak için çaba gösterir, ancak meme bulmayı başaramaz ve emmeye başlamak için bağlanması gerekir; yoksa emmeye başlar ve sonra durur;
4 puan: öncekinden daha yavaş olsa bile, bu köpek yavrusu muhtemelen uzun yaşamayacaktır.

Yaşamın ilk iki haftasında bir köpekle iletişim kurabilir miyiz?

Hayır. Yavruları vejetatif evreleri sırasında “bilinmesi” mümkün değildir, çünkü bize dokunmasalar, ağırlıklar vb. Bizi göremez veya hissedemezler.
Kesinlikle, kokumuzu koklayabilirler , ancak süt kokusu gibi bir şey görünmüyor, onları ilgilendirmiyor, kutularını ya da kutularını yönlendirmeyen havlu kokusu gibi onlar için, diğer canlılar olarak algılamaya başladıkları 15 ila 16 güne kadar sandık düzeninin sadece bir kısmını temsil ediyorlar.

Yorumlar