Chow chow (Çin Aslanı)

 Chow chow, ayıya benzeyen görünümü ve mavi-siyah diliyle tanınan, sağlam ve bağımsız bir köpek ırkıdır. Cinsin bazen agresif olma konusunda bir üne sahip olmasına rağmen, çoğu chow mükemmel arkadaşlık yapan sadık, sakin köpeklerdir. Ülkemizde Çin Aslanı olarak da bilinmektedir.

Chow chow, baskın ve koruyucu bir doğaya sahip olma eğiliminde olan zeki bir köpektir. Bu cins, disiplin, sosyalleşme ve itaat eğitimi için sağlam bir ortam sağlayacak tecrübeli bir sahibe ihtiyaç duyar. Kötü eğitilmiş chow’lar alancı ve düşmanca davranabilir, bu da maalesef doğaları gereği agresif oldukları şeklindeki klişeyi sürdürür. Aşırı aktif köpekler olmasa da, chow chowlar sağlıklı ve mutlu kalmak için rutin egzersize ihtiyaç duyar. Günde en az 2 kez, 15 dakikalık tempolu bir yürüyüş yeterli olacaktır.


Bu cins genellikle aynı cinsten köpeklere karşı saldırganlık gösterir, avcılık geçmişi ile kedilere ve diğer küçük evcil hayvanlara yönelik bir av içgüdüsüne sahip olabilir. Bu yüzden erken yaşta sosyalleşmesi çok önemlidir. Soğuk havayı iyi tolere edebilirler fakat aşırı sıcaklarla baş etme konusunda zorlanabilirler.

Sürekli koşma eğiliminde hareketli ve gürültücü bir köpek olmadıkları için apartman yaşamına kolaylıkla adapte olabilirler.

Bu ırk, Çin menşeili bir ırktır. Tüm köpek ırklarının en eskileri arasında yer alır. MÖ 206’ya kadar uzanan DNA analizi, chow’ların shar-pei, shiba inu ve Akita’yı da içeren soyda olduğunu ve diğer köpek ırklarından farklı olduğunu göstermektedir. Asya’da tapınak muhafızları olarak kullanıldılar 1700’lerin sonlarında Avrupa’ya adım attılar.

Bu güzel, sadık ve akıllı köpek türü birçok kişi tarafından sevilir ve sevimli bir arkadaş olabilir.

1. Bu cinsin diş hijyenine dikkat etmek ve köpeğinizin dişlerini haftada iki ila üç kez fırçalamakta fayda var. 
2. Kabarık ve gür tüy yapısına sahip chow chow yılda 2 kez tüy değiştirir. Köpeğinizin tüylerini haftada 2-3 kez fırçalamanız güzel sonuçlar verecektir. 
3. Bu cins, sadakatini ana sahibine odaklayan tek kişilik bir köpek olma eğilimindedir. 
4. Bununla birlikte, uygun eğitim ve sosyalleşme ile çocuklar da dahil olmak üzere tüm aile üyeleriyle anlaşabilir, ancak daha büyük çocukların olduğu bir ev daha uygun olacaktır. 
5. Pati bakımına dikkat etmelisiniz. Köpeğinizin tırnaklarını her iki haftada bir kesmek isteyeceksiniz. 
6. Erken yaştan itibaren eğitilen ve sosyalleşen Çin Aslanları mükemmel aile köpekleri olabilecekleri gibi bekçi köpeği olmaya da uygundurlar.

Not: Doğru eğitim çok önemlidir ve köpeğinizle aranızdaki bağı güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Sosyalleşme de aynı derecede önemlidir, sosyalleşen Chow chow çevresine daha iyi uyum sağlayacaktır.


Yorumlar