Bir kedinin gözlerini anlamak: Kediler gözleri ile bize ne anlatır?

 Evcil dostlarımızı anlamaya, davranışlarıyla veya gözleriyle bize ne anlatmak istediklerine kafa yormaya başladığımızda genellikle anlamamız kolay olduğu için köpekleri diğerlerine kıyasla daha çabuk anlarız. 

Hayvanların birbirinin kopyası olmayan benzersiz yüzleri ve beden dilleri olduğunu sanırım hepimiz biliyoruz. Her ne kadar anlaşılması kolay olsa da buna köpekler de dâhildir. Ancak kedilerde ise bu durum duygusal belirsizliklerin ve soğukkanlı yapılarının da işin içine girmesi nedeniyle diğer hayvanlara göre biraz daha güç olabilmektedir. Fakat kedilerde dışavurum olarak da bilinen komutlara verilen tepkiler sayesinde zamanla bizlere ne anlatmak istediklerini kolayca anlayabiliriz.

Söz konusu kediler olduğunda, dışavurum olarak nitelendirilen bir kedinin miyavlaması veya kuyruğunu sallaması pek çok anlama gelebilir. Hatta mırlama, uluma ve göz kırpmalarında dahi bizlere bir şeyler anlatırlar.


Kedilerin bu davranışları özellikle yeni kedi sahiplenmiş olan ve minik dostuna ilk zamanlar mesafeli yaklaşmayı tercih eden kişiler için oldukça faydalı olacaktır. Zira kediler, başına buyruk ve bağımsız canlılar olması nedeniyle kolayca yanlış anlaşılabiliyorlar. Eğer yeni bir kedi sahiplendiyseniz ve minik dostunuzun size ne anlatmak istediğine kafa yoruyorsanız işe onun gözlerinden başlayabilirsiniz.

Kedilerin Gözleri Bizlere Ne Anlatır?

Gözler yalan söylemez derler… Karşımızdaki bir kişinin gözleriyle bize ne anlatmak istediğini veya o anki duygu durumunu çoğu zaman anlamak mümkün olabiliyor. İş evcil hayvanlarımızı anlamaya geldiğinde de durum çok da farklı değildir. Kediler mesela… Onlar da gözleriyle konuşurlar. Bazıları bir şeye yoğun ve odaklanmış bir şekilde bakarken diğerleri ise gelişigüzel bakarlar. Kimi gözünü kırmadan gözlerini bir nesneye diker ve bu durum baktığı nesneye karşı kızgın olduğunu gösterir. Ya da büyüyen göz bebekleri ile bir şey karşısında korkmuş ve şaşırmış da olabilir. Hatta sabit bir bakış ve katı bir vücut duruşu ile belki bir kavga hali veya mırıldanmayla birlikte kızgınlık dönemine girdiğini de bize anlatıyor olabilirler. Açıkçası onları anlamak çok da zor değil.

Kedilerin Gözlerini Fal Taşı Gibi Açması Ne Anlama Gelir?

Kedilerin renklere karşı olan görüşleri oldukça zayıftır ve bu nedenle tüm renkleri bulanık görmektedirler. Kedilerde bu bulanıklık hali yalnızca bir nesneye veya karşısındaki tehlikeye karşı atılma mesafesi içerisinde netleşmektedir. Dışarıda yaşayan kedilerde çoğunlukla bir kuşun, kedinin veya ufak bir sineğin, evde yaşayan kedilerde ise genellikle bir nesnenin dikkatini çekmesiyle gözler fal taşı gibi açılır. Gözlerini fal taşı gibi açarak dikkatini çeken şeye karşı odaklı bakışın sonu çoğunlukla saldırı halidir. Eğer kedinizin gözlerini dikerek baktığı şey sizseniz, o ortamdan uzaklaşmanız olası saldırıdan da kendinizi korumanıza faydası olacaktır.

Kedilerin Göz Bebekleri Neden Çizgi Gibi Olur?

Renklere karşı zayıf bir görüşe sahip olan kediler ışığa karşı da duyarlı canlılardır. Bu nedenle karanlıkta daha iyi görürler ve daha kolay avlanabilirler. Kedilerin göz bebeklerinin bir anda büyümesi veya çizgi halinde olması bulunduğu ortamın ışığı ile alakalı bir durumdur.

Kedilerin Göz Kapakları Neden Kısık ya da Sarkık Olur?

Kedilerin göz kapaklarının kısık veya sarkık olması onların yalnızca uykulu olduğu anlamı taşımamaktadır. Bir önceki başlıkta kedilerin ışığa karşı duyarlı olduklarından bahsetmiştik. O başlıkla bağlantılı olarak gündüz ışığa maruz kalan kediler, gözlerini fazla ışıktan korumak için de göz kapaklarını kısabilmektedirler.

Bir Kedinin Gözlerini Anlamak

Şimdi ise gelin hep birlikte kedilerin duygu durumlarına karşılık gelen gözbebeklerini anlamaya ve bize ne anlatmak istediklerini anlamaya çalışalım.

Korku ve Heyecan Hali

Kedilerde aniden ortaya çıkabilen korku, öfke ve heyecan gibi herhangi bir güçlü duygusal uyarılmada göz bebekler aniden bir yarığa dönüşebilir. Örneğin minik dostunuza kedi nanesi karışımıyla hazırladığınız mama dolu bir kâse sunduğunuzda veya eve yeni bir kedinin gelmesiyle ortaya çıkan heyecan hali onda bu göz durumunu ortaya çıkaracaktır. Bununla birlikte herhangi bir şeyden korkan kedilerde de göz bebekleri aynı şekle bürünürler. Bknz: Kediler nelerden korkar?

Güven Duygusu

Kediler kendilerini rahat hissettikleri yer ve zamanda gözlerini fazlasıyla açarlar. Geniş açık gözleri, onların karşısındakine büyük bir güven duygusu hissettiğini gösterir. Örneğin, kediniz kendini size sevdirdiği zamanda göz bebekleri yeterince açık olur ve bu durum sakinliği, size olan güveni ve hatta belki de sevgiyi gösterir.

Hâkimiyet

Belli bir mesafeden gözünü hiç kırpmadan sabit bir şekilde bakan kediler, çoğu zaman baskınlık, saldırganlık ve bölgeyi kontrol altına alma içgüdüsü gösterirler. Kedilerde bu davranış türü genellikle birden fazla kedinin bir arada yaşadığı evlerde ortaya çıkmaktadır. Bu tipik olarak evde hâkimiyet kurma çabasıdır. Bknz: Ev kedileri arasındaki saldırgan tutum ve çözümleme yöntemleri

Saldırganlık

Kedilerde şaşı bir bakış çoğunlukla korku veya saldırganlık gibi güçlü duyguları gösterir. Kedilerin gözlerindeki bu şaşılık, kavga halinde gözlerini rakibin olası pençelerinden korur. Eğer gözlerini şaşı yapmış bir kedi ile yakın bir mesafede bulunuyorsanız o ortamdan uzaklaşmanız yaşanabilecek ani bir kedi saldırısının da önüne geçecektir.

Kedi Öpücüğü (Göz Kırpması)

Karnı tok sırtı pek, rahat ve kendine güvenen bir kedinin sarkık ve uykuluymuş gibi görünen göz kapakları vardır. Mamasını yemiş ve bir kenara uzanmış kedi, yaşadığı güven duygusuyla birlikte sahibine çoğu zaman göz kırpabilir. Kedi öpücüğü de denilen kedilerde göz kırpması, minik dostunuzun sizinle çok mutlu olduğunu ve kendini rahat hissettiğini göstermektedir. Kedi öpücüğü hakkında yazdığımız içeriğe göz atabilir ve “kediler neden göz kırpar” sorusu hakkında detaylı bilgileri okuyabilirsiniz.

Yorumlar